Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)

Nat van dauw en inkt
ligt de tak kersenbloesem
op het rijstpapier

Sumi-e

Een vel rijstpapier. Inkt, helder water en penselen. Eenvoudige streken vloeien uit in vormen zonder contour. Onder je handen ontstaan een tak, een bloem, een blad. Meestal in het zwart, een enkele keer met kleur.
Het rijstpapier vraagt daadkracht en verfijning.
De plaats op het papier, de lichte en donkere tonen van de zelfgemaakte inkt zijn net zo belangrijk als de tak of de bloem.

Je werkt vanuit de natuur, een ruwe tak met tere bloesem, bladeren, grassen, bloemen, alles wat het seizoen geeft. Je kruipt in de huid van je onderwerp en beleeft de natuur in alle seizoenen. Die ontdekking brengt je naar je eigen creativiteit en levenskracht. Zonder plan en niet als eerste gericht op resultaat vertaal je je observaties op papier. Er ontstaan diepte en contrasten. De leegte van het vel geeft kracht aan de tere beelden.

De cursus

Sumi-e is Japans voor schilderen met inkt. Je schildert op een eeuwenoude Oosterse manier. Toch hoef je niet te kunnen schilderen om mee te doen. Centraal staat het ontdekken en herkennen van jouw scheppende kracht en het integreren van de natuur met jouw creativiteit.
De cursus Sumi-e bestaat uit 10 lessen. Inspiratiebron is vooral de natuur, maar ook landschappen, portretten, dieren en gedichten (haiku) kunnen aan bod komen.

Mokkotsu

In de cursus gebruiken we mokkotsu, een techniek zonder contouren. Je legt een met inkt gevuld penseel rechtstreeks op het papier en vormt zo je onderwerp. Je doseert de inkt, donkerder, lichter, dikker of dunner, harder of zachter. Het is steeds opnieuw
een experiment. Het weerspiegelt je waarneming en bewustwording. Zuiver en onbevangen. Het eigene en unieke geeft je grote vrijheid.

Voor informatie kun je contact opnemen.
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
076 5810 884